Thursday, April 17, 2014

Tais dviem žodžiais Klišių mokykloje pasirašęs mad trucker 2 kapituliacijos aktą, esu perkeliamas į


tekstų naujienos tekstai žurnalas "Metai" tekstai apie tekstus versti tekstai vaizdo tekstai garso tekstai fototekstai literatūriniai mad trucker 2 sąjūdžiai literatūrinės kartos antologijos tekstai.lt iki 2008 m. tekstų nuorodos info@tekstai.lt rss
tekstai.lt svetainę
Donelaitį savo rankose esu turėjęs tokį, koks man skaitant buvo išleistas: visą, sutrumpintą, parinktą, pritaikytą, kaip ir apie Donelaitį skaičiau, kas tada lietuviškai parašyta. Žinau Donelaičiui skirtus kūrinius, mad trucker 2 mačiau dailininkų darbus. Vytautui Urbanavičiui, skirsnemuniškiui (su kuriuo mokiausi Jurbarko gimnazijoje), sukūrusiam po mokslinės komisijos Donelaičio palaikams ieškoti (1967 1968) poeto skulptūrinį atvaizdą, esu prasitaręs: dailininkai gali daryti ką nori, o ką daryti su tuo, ką tu padarei? Daug parašyta, mad trucker 2 o su prirašymais tyliai nesutikome ir jų laikais, dabar visko dar nė neskaičiau, bet vargu ar kas nustebintų. Nebent netikėtai kur atrastas tikras Donelaičio atvaizdas. Nesu bandęs tikrinti ir gausių Donelaičio vertimų, kadangi mad trucker 2 abejodavau, kaip tokį kūrinį, savo laiko lietuvių kalba su visomis jos savybėmis ir svetimybėmis taip užkonservuotą savitu hegzametru, jog nepakeisi net lietuviškai, galima būtų perteikti kitomis, kurių nė vienos aš visai nė nemoku. O tu miels Dieve, tu dangiškas geradėji! yra visų Donelaičio mad trucker 2 bruzdėjimų viršūnėje, o kuo arčiau žmogaus krikščionybės universumas. Tėvemūsuje supynimas sakralinis visko lietuvių kaimiečių kalba. Taip vaizdingai, jog galima nupiešti kiekvieną sakinį, panašiai kaip Nyderlandų dailininko Pieterio Bruegelio (Bruegel, apie 1520 1565) paveiksluose. O pirmiausia didelis teksto malonumas.
Jurbarkas prie pat Klaipėdos krašto. Šakių apskritis, iš kur mano mama, prie pat Mažosios Lietuvos. Ne kartą rašiau ir kalbėjau, kad Tilžė, Ragainė, Gumbinė nuo mažens man nuolatos minėtos žmonių, kalbančių kaip Donelaičio Metuose . Ūkininko vaikas, pirmiausia ne į mokyklą, o žingsnis į žingsnį paskui tėvą. Kodėl šitai karvei atnešei glėbį šieno, o anai šiaudų, kodėl anos išėdas padėjai avims? O todėl, kad šitos pieną ir tu geri, o ana užtrūkus, tegu braškin žolėtus vasarojienius šiaudus kaip kratinį, kad per žiemą išneštų uodegą su ragais ir skūrą ant kaulų, karvės snukis platus, nė liežuviu neprisitrauks kiekvienos žolės, o avys su smulkiais snukiais tegu išrankioja, kad liktų vieni šiaudai pakraikams padraikyti.
Dar tada kuldavo arklinėmis kuliamosiomis, arkliai kieme ratu sukdavo maniežą, o vaiką užsodindavo arklius pavaryti. Kabojo ir spragilai. Nesulaukę kūlimo eilės, ant dviejų ožių malkoms pjauti padėdavo iškabintas daržinės duris ir, duodami pėdus varpų galais, prasiblokšdavo. O kai ėmė rastis visokie motorai, pasitaikydavo ir tokių, jog negalėdavo paleisti po kelias dienas. Kad perkūns! Kad velniai! rašo Donelaitis lyg iš talkininkų lūpų, o vėliau iš kolūkiečių, apsirupūžiuojančių su brigadininkais. Kai paleisdavo motorą, kuldavo per dieną ir per naktį, kad nesustotų O ir pats basas ir pusnuogis po laukus, tarp šieno pradalgių, su paukščiais, su žiedais, visko tyrinėtojas, rytą iš lovos ir pro langą, kur tik vienas mad trucker 2 žinai pirmutinę prisirpstančią uogą ar prinokstančią kriaušę. Nepraeisi tiktai per slenkstį: nusiplauk, nusiprausk! visada padėta vandens.
Taip tokį vieną dieną sugauna, apvelka, apauna ir į mokyklą! Klišių pradžios mokykloje buvo šeši skyriai, paskui pamažu mad trucker 2 su vokiečių okupacijos metais nunyko iki keturių. Eidavo pusmergės su ilgomis puošniomis suknelėmis iki žemės ir ne ką už mokytoją mad trucker 2 žemesni pusvyriai. Tų aukštesnių skyrių. Nė nepagalvojau, kad šitaip mad trucker 2 man bus! Šalia, iškištą liežuvį mad trucker 2 net prikandęs, vargsta nepažįstamas vaikas, nuo lentos nurašantis kokią raidę, o aš nė mokytojos Ždankuvienės mad trucker 2 neprakalbinamas. Visos mintys kaip iš čia ištrūkti. Mokytoja prie stalo netoli palangės, dešinėje lenta, kairėje fisharmonija, o man prieš akis didelis šūkis Mylėk, lietuvi, tą brangią žemę . Pritykinu prie durų, tyliai prasivėręs išbėgu, bet pasiųstas pusvyris sugauna ir įneša atgal, prisispaudęs prie šono kojomis į priekį, lyg pėdą. Jeigu kas prisimena, nepriklausomybės pradžioje po stotį taip gaudydavo pabėgusius mažus vaikus ir nešdavo lyg pėdus po du prie abiejų šonų. Kiek visaip tik bandau, visada sugauna ir įnešęs pasodina prieš tą šūkį. Lyg man vienam parašytą Neatsimenu, kiek tas truko, bet ilgai. Kol vieną dieną, kankynės palaužtas, matyt, susitvenkus pasiutimui, mad trucker 2 be jokio vargo nuo lentos nurašau ir prirašau pilną dailyraščio sąsiuvinį: Gandras. Genė. Mokytoja stebisi ir kitiems rodo: žiūrėkit, kas pasidarė!
Tais dviem žodžiais Klišių mokykloje pasirašęs mad trucker 2 kapituliacijos aktą, esu perkeliamas į kitą patalpą pas mokytoją Vincą Ždankų. Jurbarke per susitikimą kultūros centre 2008 m. sakiau, kad jeigu dabar sutikčiau savo tėvą ir mokytoją Ždankų, visą dieną verkčiau, kaip kitas visą dieną gertų. Susidraugauju su vaikais, galima mad trucker 2 dūkti pertraukų metu, užšokti, kai šuoliuoji per suolus kito vejamas, pro langą šešto skyriaus

No comments:

Post a Comment